Fast food fast foodowi nierówny
17 kwietnia 2012, 09:42Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa - wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia sodu w tych samych kategoriach produktów.
Suplementy w zbroi z węglowodanów
27 marca 2012, 12:05Prof. Srinivas Janaswamy z Purdue University znalazł sposób na enkapsulację nutriceutyków w macierzy z węglowodanów, tak by po dodaniu do pokarmów nie ulegały degradacji pod wpływem światła, temperatury czy tlenu (Food & Function).
Groupon uznany winnym wielu naruszeń
16 marca 2012, 11:52Jeszcze niedawno wydawało się, że Groupon będzie kolejną wielką gwiazdą internetu. Jednak coraz częściej partnerzy serwisu skarżyli się na jego działanie. Teraz ich zastrzeżenia znalazły oficjalne potwierdzenie
W Tanzanii odkryto nowy typ wirusa wścieklizny
13 marca 2012, 06:48Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow i Animal Health and Veterinary Laboratories Agency (AHVLA), agencji wykonawczej brytyjskiego Departamentu Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich, odkryli w Tanzanii nowy typ wirusa wścieklizny.
Analiza arabskich manuskryptów pozwoliła odtworzyć klimat sprzed 1000 lat
27 lutego 2012, 11:07Zespół z Universidad de Extremadura przeanalizował pisma naukowców, historyków i kronikarzy z Kalifatu Abbasydów z okresu Islamskiego Złotego Wieku. Szukano wzmianek i szerszych opisów anormalnych wzorców pogodowych (Weather).
Janusowa twarz chlorofilu
17 stycznia 2012, 10:01Chlorofil z zielonych warzyw zapewnia ochronę przed nowotworami, kiedy sprawdza się jego działanie przy średnich stężeniach substancji rakotwórczych, jakie występują przeważnie w środowisku. Okazuje się jednak, że przy bardzo wysokiej ekspozycji barwnik zaczyna zwiększać liczbę powstających guzów (Food and Chemical Toxicology).
Pieczona ryba = większa objętość istoty szarej
30 listopada 2011, 19:01Ludzie, którzy przynajmniej raz w tygodniu jedzą pieczone bądź gotowane ryby, zabezpieczają się przed chorobą Alzheimera.
Jogurt z wit. D zmniejsza ryzyko miażdżycy u cukrzyków
24 listopada 2011, 09:55Poza nadciśnieniem czy paleniem tytoniu, cukrzyca stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że regularne jedzenie jogurtów wzbogaconych witaminą D obniża u diabetyków poziom cholesterolu oraz biomarkerów dysfunkcji śródbłonka.
Powstał najlżejszy znany materiał
18 listopada 2011, 17:50Uczeni z University of California Irvine, HRL Laboratories i California Institute of Technology stworzyli najlżejszy materiał na świecie. Jego waga wynosi zaledwie 0,9 miligrama na centymetr sześcienny
TIC - sposób na bezpieczną produkcję układów scalonych?
2 listopada 2011, 13:19Agencja IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity) sfinansuje zaawansowany projekt badawczy, którego celem jest opracowanie bezpiecznej technologii wytwarzania układów scalonych